Als je dagelijks rijst eet, zal het hebben van een rijstkoker een groot voordeel blijken te zijn, vooral als je een hoge kwaliteit hebt. Goedkopere fornuizen koken misschien rijst, maar hun prestaties zijn mogelijk niet consistent en ze zijn mogelijk niet duurzaam. Er zijn in principe drie soorten rijstkokers en ze bieden gebruikers verschillende voordelen. Hun prijskaartjes zullen natuurlijk ook afhangen van hoe technologisch geavanceerd ze zijn.
De basis of de traditionele rijstkoker werkt door een bord op de bodem van de pan te verhitten. De binnenpan van het fornuis zal dan door geleiding opwarmen terwijl deze op de verwarmingsplaat staat. Als je het fornuis aanzet, zal de binnenpan opwarmen, het water erin aan de kook brengen, en dan zal het op deze temperatuur blijven totdat al het water op is. Wanneer de laatste druppel water is verdampt, zullen de ingebouwde temperatuursensoren de stijging van de temperatuur detecteren en vervolgens het fornuis automatisch activeren om over te schakelen naar de warmhoudmodus of zichzelf uitschakelen. Het is heel eenvoudig te gebruiken, maar het heeft ook beperkte functies en kenmerken – je kunt alleen rijst koken en het voor een korte tijd warm houden. Het enige voordeel ten opzichte van de andere soorten rijstkokers is de goedkope prijs.
Een ander soort rijstkoker is de vage logica. Dit soort fornuizen zijn geavanceerder omdat ze een ingebouwde microprocessor hebben. Het werkt op dezelfde manier als de traditionele, maar het heeft meer functies. De microprocessor kan de stijging van de temperatuur monitoren en automatisch aanpassen hoe lang hij de rijst kookt. Het kan ook de hoeveelheid warmte op de verwarmingsplaat aanpassen aan de temperatuurveranderingen in de omgeving en aan het soort rijst dat je aan het koken bent. Fuzzy logic rijstkokers geven je ook meer controle over de functies. U kunt verschillende soorten rijst koken en zelfs groenten en vleesproducten stomen en de kookinstellingen aanpassen aan uw voorkeuren. Bij sommige modellen kunt u uw eten zelfs tot 12 uur warmhouden, terwijl andere een vertragingstimer hebben die het eten kookt wanneer u maar wilt, zelfs als u niet in de buurt bent.
De derde soort rijstkoker kookt rijst door warmte-inductie. Dit type verwarming wordt meestal gevonden in duurdere fornuizen. Ze hebben ook een ingebouwde microprocessor, dus ze hebben dezelfde voordelen als de vage logica. Uniek aan inductiekookplaten is dat de gehele binnenpan zelf het verwarmingselement is. Er is geen verwarmingsplaat nodig om de warmte naar de binnenpan te geleiden, omdat deze via inductie opwarmt. Inductie werkt door het genereren van een magnetisch veld om de hele binnenpan in ÊÊn keer op te warmen. De warmte wordt gelijkmatig verdeeld en rijst wordt ook gelijkmatiger gekookt. Temperatuurinstellingen kunnen ook nauwkeuriger worden geregeld. Het fornuis kan zelfs automatisch de instellingen aanpassen als je de verkeerde verhouding rijst/water erin hebt gedaan. Rijstkokers met warmte-inductie zijn over het algemeen duurder, maar ze geven je keer op keer perfect gekookte rijst.